HaHo / Sportovní blog / Hlad není vždy kámoš

Hlad není vždy kámoš

Každý sportovec chce určitým způsobem podat svůj nejlepší výkon a dosáhnout nejideálnější váhy ve svém sportu. Jako běžkyně od svého okolí často slýchám, že pokud chci uspět, musím být hubená a mít co nejméně svalů. Přece svaly jsou zátěž a ve vytrvalostním běhu mě jenom brzdí.

Hana Homolkováprofile.png

Hana Homolková

4 min.

Tyto skutečnosti pak u mnohých sportovců vedou k nedostatku energie, která se nejčastěji projeví na tréninku, později z toho může vzniknout přetrénování, a v nejhorším případě zranění.

Ano, občas se stane, že vynechám svačinu nebo energetický gel při intenzivnějším tréninku a trpět z toho bude maximálně můj aktuální trénink, ze kterého jsem mohla mít daleko větší užitek. Je potřeba umět rozlišit, co už je za hranou a co mi naopak může pomoci třeba k lepší adaptaci. Obecně si myslím, že daleko větší problém s tímto tématem mají stále sportovkyně, které jsou mnohem ovlivnitelnější a nedokáží sami najít ten správný balanc. Pokud nemají dostatek jídla, projeví se to na jejich náladě, cyklu, výkonnosti a hlavně psychice. Proto bych byla ráda, kdybyste se zamysleli nad tím, kolik toho sníte a jestli je toho dost na pokrytí všeho, co během dne vydáte.

Jak se projeví nedostatek energie?

Sníží se výkonnost

Nejdříve to vypadá, že vaše výkonnost roste - něco jste zhubli a dost možná pracujete na stresových hormonech. Takhle dokážete nějakou chvíli fungovat a připadáte si nesmrtelně. Bohužel z vlastní zkušenosti vím, že tento způsob života vás za určitou dobu dožene a přijde naopak velmi rychlý pokles výkonnosti.

Oslabí se imunitní systému

Začnete být více náchylnější k nachlazení a infekcím. Energie se čerpá z energetických rezerv a tkáně se začínají rozpadat. Tohle vše vede ke ztrátě svalů, řídnutí kostí a nakonec až ke zraněním.

Podrážděnost, problémy se soustředěním a koordinací, špatný spánek

Hlavní příčina je nedostatek glukózy, která je potřebná pro správné fungování mozku. Dochází ke kolísání hladiny serotoninu hormonu, který přispívá k pocitu štěstí a pohody, kterou v danou chvíli rozhodně nemáte.

Problémy s menstruací

Pro mě opravdu dost důležité téma, které se stále mezi sportovci moc neřeší. Nepravidelný menstruační cyklus je u běžkyň rozhodně důvodem k obavám. Ztráta menstruace naznačuje, že hormonální rovnováha není úplně v pořádku. To způsobuje nízkou hustotu kostních minerálů, které zvyšují riziko únavových zlomenin a velkou psychickou nepohodu. Řada sportovkyň adolescentního věku se to bojí řešit, nebo neví komu se s tím mají svěřit. Proto by se trenéři o tomto tématu měli více bavit a umět s tím pracovat v tréninkovém cyklu. Ze své zkušenosti vím, že menstruační cyklus, který je propojen s vyplavováním určitých hormonů, přináší výkonnostní výhody. Například nám pomáhá budovat svalovou hmotu, podporuje trénink ve vyšších intenzitách a ovlivňuje následnou regeneraci.

Obecně běh a veškeré vytrvalostní disciplíny, kladou na tělo opravdu vysoké energetické nároky. Pokud chcete i nadále dobře běhat, jezdit na kole, plavat, a to bez zranění a s elánem, je opravdu důležité, abyste dostatečně jedli.

Čím více běháme, tím více energie potřbujeme

Bohužel zatím mi přijde, že stále nechápeme jaké jsou skutečné požadavky pro dlouhodobé zvyšování výkonnosti a udržení si fyzického a psychického zdraví.