HaHo / Sportovní blog / Hormony a jak s nimi pracovat v tréninku I.

Hormony a jak s nimi pracovat v tréninku I.

Téma, kterému se ve sportu nedostává příliš velké pozornosti. Důvodem je, že řada trenérů a sportovců nezná nebo se jím nechce zabývat. Je to celkem složitý proces a jednoduše se v něm ztratíte.

Hana Homolkováprofile.png

Hana Homolková

3 min.

Cílem tohoto článku je nastínit toto téma, aby bylo jednodušeji pochopitelné a vy jste jej mohli využít a zařadit do tréninku.

V lidském těle máme velké množství hormonů, které se starají o chod organismu a plní svoje funkce. Vše spolu dokonale spolupracuje pokud je naše lidské tělo a psychika celkově v pořádku. Pokud tomu tak není a hormony přestávají správně pracovat, může se to projevit na našem těle, náladě nebo sporotvním výkonu.

Předpokládám, že většina z nás zná převážně mužské a ženské hormony testosteron a estrogen, dále jste pak mohli slyšet něco o kortizolu nebo adrenalinu. V tomto článku přblížím hlavně stresové hormony, kterých při sportovním výkonu vyplavujete opravdu spoustu.

Jako příklad uvedu skvělý pocit z tvrdého až “epického” tréninku. Po skončení tréninku, mám vynikající pocit a cítím se dobře, odvedla jsem skvělou práci pro zlepšení své výkonnosti.

Bohužel pravda je taková, že tento trénink zdaleka nemusí být tak “skvělý”, ale spíše problémový. Jde o to, že při náročných trénincích se vyplavuje spousta stresových hormonů, jako zmíněný kortizol, adrenalin a další, které stimulují organismus podobně jako stimulanty kofein, drogy, cukr. Tato stimulace má své hranice a v budoucnu přinese vždy více škody než užitku.

Proto zde představím jednotlivé hormony o kterých se bavíme, když se pohybujeme na hranici svých fyzických možností.

Nejznámějším mobilizujícím hormonem je hormon kortizol, o kterém spousta z nás slyšela jako o „špatném.“ Pravda je ovšem taková, že nám velmi pomáhá překonávat vlastní limity, nebo se na ně dostávat. Problém nastává až ve chvíli, kdy je tohoto stresu příliš. Stejně tak je to s adrenalinem, katecholaminy, noradrenalinem, nebo aldosteronem. Například dehydrataci může přinést zvýšený aldosteron společně s kortizolem. Je tedy vhodné se ve 30ti stupňovém vedru stimulovat k vyššímu výkonu za tuto cenu, když i jen malá dehydratace způsobuje razantní pokles výkonu?

Stejně tak si málokdo z nás uvědomuje, že například adrenalin, který nám zlepšuje bystrost a výkon má svou opozici v podobě noradrenalinu, který ho při vyšším výkyvu drží na uzdě, snižuje a tyto reakce naopak tlumí – určitě každý z nás někdy po stresové situaci cítil velký propad energie a únavu, nebo na startu závodu i přes nervozitu zíval a byl apatický. Tak to je přesně vyplavení noradrenalinu a vyčerpání orgánů, jež vylučují tyto stresové hormony – nadledvinek.

To se v dnešní době stává lidem i po šálku kávy, když jsou životním stylem stresově stimulování natolik, že kofein jakožto stimulant již jen přileje olej do ohně a naše propady energie a nevýkonnost se točí v začarovaném kruhu.

Myslete na to až si budete dopřávat několik šálků kávy denně, že by bylo vhodnější zvolit jinou cestu, aby se nedostavila únava a energie vydržela po celý den.